Narodni muzej Kraljevo raspisao je nagradni foto konkurs za učenike starijih razreda osnovnih škola (7. i 8. razred) i učenike srednjih škola, pod tematskim naslovom „Grad i ja”.

Zadatak podrazumeva lično sagledavanje grada i individualni doživljaj u potpunosti izdvojen od opštih mesta i uobičajenih asocijacija. Konkurs predstavlja potragu za novom kreativnom energijom Kraljeva, a očekuju se radovi koji neće biti podređeni stereotipnim frazama i klišeima.

Cilj ovog konkursa je da animira mlade fotografe da potraže inspiraciju u prostoru koji ih okružuje, kako bi na jedan sasvim ličan i autentičan način predstavili duh sopstvenog grada!

Svi zainteresovani, kreativni mladi ljudi (od 13 do 18 godina) mogu da se prijave za nagradni foto konkurs do petka, 25. maja, tako što će poslati svoje fotografije na mejl foto.konkurs@nmkv.rs. Svaki učesnik može poslati maksimalno 2 fotografije.

Uz fotografije, u digitalnoj formi, snimljene bilo kojim tehničkim uređajem, veličine od 2000 px po dužoj stranici, u JPG formatu, obavezno dostaviti: naziv rada, ime i prezime, datum i godinu rođenja, kontakt telefon. Svaki učesnik mora da bude autor dostavljenih fotogafija. Foto montaže neće biti uzete u razmatranje.

Selekciju radova za izlaganje i izbor najuspešnijeg foto – rada vršiće stručni žiri u čijem sastavu će biti eminentni umetnici fotografije. Stručni žiri izvršiće odabir 20 najboljih fotografija za izlaganje i 2 fotografije nagrađene u kategoriji prvog i drugog mesta, na osnovu kriterijuma – kompozicija, originalnost, kreativnost i sveukupni utisak.

Najuspešniji fotografski radovi biće predstavljeni na izložbi čije će svečano otvaranje biti priređeno 20. juna, u dvorištu Legata Olivere Radojković Čolović.

Tokom trajanja izložbe (od 20. do 27. juna) posetioci će biti u prilici da kao 3 nagradu, tajnim glasanjem odaberu i najbolju fotografiju po mišljenju publike. Odabrane fotografije biće izrađene o trošku organizatora.

Organizatori su priredili i bogate nagrade, pa je tako nagrada za prvo mesto – bespilotna letelica (dron), drugo mesto – tablet računar 7″, atreće mesto, nagrada publike – komplet knjiga: Skot Kelbi, „Digitalna fotografija” (1, 2, 3, 4).