U okviru meseca Frankofonije kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom „Omaž Cezarima”. U čast filmske nagrade „Cezar”, Francuski institut u Beogradu i SKC Kragujevac predstaviće u okviru programa Francuski filmski karavan četiri filma, dobitnika ove značajne filmske nagrade.

Filmovi će biti prikazani u „Kontakt” galeriji SKC-a, u utorak i sredu, 13 i 14. marta 2018. u terminima od 19 i 21 sat.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

„Cezar” (franc. César) je francuska  nacionalna filmska nagrada. Nominacije vrši francuska Akademija umetnosti i  filmskih tehnika  osnovana 1975. godine, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazivani tokom prethodne godine. Prva dodela „Cezara” održana je 1976. godine.

Program filmova Francuski filmski karavan: Omaž Cezarima

Utorak, 13. mart u 19 sati

Sizan (FRA, 2012, 94’)

Režija: Katel Kilevere

Igraju: Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel

Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu za nju. Njihova porodična ljubav jača je od svega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac. Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…

Utorak, 13. mart u 21 sat

Serafina (FRA, 2008, 126’)

Režija: Marten Provo

Igraju: Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren

Godine 1912, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdeset osmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku i biva iznenađen kada saznaje da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i vizionarske kućne pomoćnice.

Sreda, 14. mart u 19 sati

Kapetan Konan (FRA, 1995, 133’)

Režija: Bertran Tavernije

Igraju: Filip Toreton, Samiel le Bian

Na Balkanu 1918, postaje sve jasnije da saveznici pobedjuju.  Konanov trud nije uzaludan: ubivši jednog čoveka, uspeva da unese strah u svet hiljada drugih. Nakon što je rat završen, ovi ljudi moraju da izbrišu sećanja o ubistvima. Problem je u tome što duša ratnika ne može da se navikne na uzbuđenja koja nosi borba.

Sreda, 14. mart u 21 sat

Kamij Klodel (FRA, 1987, 170’)

Režija: Bruno Nuiten

Igraju: Izabel Adjani,  Žerar Depardje

Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, ona sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, biva angažovana kao učenik i brzo se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju izumrlu maštu.