U galerija „Rima”, u sredu, 6. juna, u 19 sati, otvara se izložba slika Nemanje Nikolića, jednog od najzapaženijih autora mlađe generacije. Postavkom u kragujevačkoj galeriji Nikolić predstavlja najnovije radove iz serije slika pod nazivom Vanishing Fiction.

Na osnovu formalno-slikarskog jezika u pitanju su radovi koji pripadaju (post)geometrijskoj apstrakciji. Međutim, unutrašnja logika građenja ovih slika ne proizilazi iz realma slikarstva već iz iskustva i istraživanja u području pokretnih slika. Kao i u nekim od svojih ranijih umetničkih projekata Nikolić je i u ovim radovima ostao dosledan svom paralelnom interesovanju za sedmu umetnost. Ovoga puta sadržaj filma je sasvim izvan njegovog fokusa, a ono što postaje centralni predmet interesovanja jeste isključivo unutrašnji ritam pokretnih slika. U svojim radovima Nikolić vrši remedijaciju filmske dinamike, koja je vremenski, u područje slike koja je prostorni entitet. O karakteru tog specifičnog procesa piše Velimir Popović u katalogu izložbe:

- U filmu se iz određenog ostvarenog ritma izvodi montaža, dok se na dvodimenzionalnoj reprezentacijskoj plohi taj proces komponovanja izvodi kao slojevita kristalizacija. Kristal se može odrediti i kao rezultat pravilnog rasporeda (kristalizacije) molekula i atoma. Ako se po nekoj analogiji molekuli i atomi iz prethodne definicije zamene sa tragovima unutar frejmova sa kojima montaža barata, onda se može konstatovati da se kristalizacija o kojoj je reč, izvodi u relaciji između tih tragova i piktoralnih tragova na površini slike, navodi u katalogu Popović.

Nemanja Nikolić diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, gde trenutno završava doktorski projekat. Od 2007. godine redovno izlaže u zemlji i inostranstvu.

Njegovi radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama među kojima su: ABN AMRO kolekcija u Amsterdamu, Lukas muzej narativne umetnosti u Los Anđelesu, WAP fondacija u Seulu, Ekard kolekcija u Hagu, Kolekcija Oktobarskog salona (Kulturni centar Beograda), Telenor kolekcija u Beogradu. Osnivača je beogradskog Umetničkog prostora U10.

Izložba se može pogledati u galeriji „Rima” do 26. juna.