U utorak 9. maja (19h) u galeriji „Rima” biće otvorena izložba slika Tadije Janičića. Umetnik će se predstaviti najnovijim radovima iz ciklusa „Odmorite se uz Karolinu“.

Biografija umetnika

Rođen 25. februara 1980. godine u Nikšiću. Osnovne i master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše. Od 2003. godine izlagao je na preko 20 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u Srbiji, Tokiju, Osaki, Londonu, Los Anđelesu, Berlinu, Parizu, Sankt Peterburgu, Ženevi, Beču, Budimpešti, Briselu. Njegove slike su u deo trajne kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu, Telenor kolekcije savremene srpske umetnosti i nekoliko privatnih kolekcija širom sveta. Osvojio je nekoliko nagrada. Živi i radi u Novom Sadu.

Ostajući dosledan svojoj ikonografiji preuzetoj iz savremenog društva i njegovih devijantnih manifestacija, svoje najnovije slike Janičić posvećuje Karolini – prsatoj i goloj plavuši čija je seksualnost eksplicitna i upotrebna. Sa naočarima za sunce koji skrivaju pogled i svojim telom umesto lične karte i radne knjižice - Karolina je jedan od simptoma poremećenih društvenih vrednosti. Prepoznatljivim likovnim rukopisom, između prividne infantilnosti i „primitivnosti“ slikarskog rukopisa i stripovske logike, Janičić tumore ovog društva – poput prostitucije, one telesne i moralne – uvija u infantilno radosnu pojavnost. Time se istina otkriva još izopačenijom, a zapravo onakvom kakva zaista jeste.

- Janičić zavodi poglede posmatrača na sirov, grub, provokativan, „bezobrazan” način: još volšebnije od glavne protagonistkinje svojih slika, on to čini naizgled naivnim, bizarnim, i banalanim scenama koje su, u suštini, inteligentni i promišljeni komentari celokupne društvene situacije iz koje proističu, ističe Marko Stamenković u katalogu ove izložbe.

Serija slika sa Karolinom u glavnoj ulozi, predstavlja najnoviji stvaralački oblik Janičićeve građanske neposlušnosti i kritičkog aktivizma koji kroz humor direktno dopiru do posmatrača.

Janičićevom izložbom galerija „Rima” započinje svoj ovogodišnji program u kome će proleće biti rezervisano za slikare mlađe generacije.

Izložbu Tadije Janičića publika će moći da pogleda do 1. juna.