Ovogodišnji dobitnik statuete „Joakim Vujić” koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji je scenograf Geroslav Zarić.

Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Mihailo Miša Janketić, prošlogodišnji laureat, Slobodan Savić, pozorišni kritičar RTS-a, Dragan Jakovljević, reditelj, predsednik žirija, Isidora Rajković, glumica i Miloš Krstović, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

- Ostvarivši preko dve stotine scenografija u pozorištima u Srbiji i regionu, Geroslav Zarić se u poslednjih nekoliko decenija svrstao među vodeće domaće scenografe. Sarađivao je s vodećim rediteljima i pozorišnim autorima. Njegov scenografski rad karakterišu izrazita, samosvojna vizuelnost i likovnost. Njegova likovna tumačenja dramskog dela i rediteljskih zamisli otuda su mnogo bliža scenskoj trodimenzionalnosti slike, za razliku od druge škole mišljenja i scenografskog rada koja se izražava kroz građevinska, arhitektonska rešenja, navodi se, pored ostalog u obrazloženju žirija.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu, ove godine dodeljen je glumcu Miodragu Pejkoviću, koji će ove godine zaokružiti tri decenije profesionalne karijere u kragujevačkom teatru.

Na ovoj sceni odigrao je više od šezdeset uloga u najraznovrsnijem repertoaru i svojom sugestivnošću i snagom emocija osvajao publiku, bilo da se radilo o kratkoj pojavi ili nosećoj ulozi.

Za izvanredan timski rad godišnja nagrada Teatra dodeljuje se glumačkom ansamblu predstave „Četiri brata”, Ivanu Vidosavljeviću, Zdravku Maletiću, Draganu Stokiću i Nenadu Vuleviću, kao i reditelju predstave Draganu Jakovljeviću.

Proteklu godinu na svoj način obeležila je kamerna predstava „Četiri brata”, praizvedba komada mladog dramskog pisca Radovana Tišme, u režiji Dragana Jakovljevića.

Uvek igrana na kartu više u matičnoj kući, potresna priča o raspadu porodice u jednom srpskom selu sa uspehom je predstavljala kragujevački teatar na više festivala i gostovanja u zemlji i regionu.

Statueta Joakim Vujić, prsten i godišnje nagrade biće dodeljene na svečanosti povodom Dana Knjaževsko-srpskog teatra, u petak, 15. februara.