Grad Kragujevac dobitnik je priznanja za unapređenje pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture za 2022. godinu koju na osnovu Javnog poziva za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti dodeljuje Zaštitnik građana uz podršku Stalne konferencije gradova i opština.

Ova nagrada rezultat je realizacije mnogobrojnih inicijativa organizacija i udruženja civilnog društva koje je kroz projekte podržao grad Kragujevac, a reč je o predstavama za gluve, slepe, specijalizovanim programima u Legatu Koke Jankovića, kući Đure Jakšića, književnim večerima, izložbenim postavkama, koncertima.

- Još jedan od projekata koji se pokazao kao održiv je i projekat udruženja „Jedro“, čiji tumači znakovnog jezika u kontinuitetu više od dve godine prevode informativne emisije Radio televizije Kragujevac, rekla je Gordana Damnjanović.

Ona je podsetila , da je za razvoj svih oblika pristupačnosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom Kragujevac, od Kancelarije zaštitnika građana, nagrade dobio 2016. i 2017. ali i 2021. godine za pravovremeno delovanje i kontinuiranu podršku građanima za vreme vanredne situacije kada smo posebno bili posvećeni brizi i pažnji prema osobama sa invaliditetom.

Komisija za dodelu nagrade činili su predstavnici stručne službe Zaštitnika građana, SKGO, kao i predstavnici Saveta Zaštitnika građana za prava osoba za invaliditetom.

Laureati za 2022. godinu su i gradovi Užice, Sombor, opština Vrnjačka Banja i beogradska opština Vračar, a nagradu je u ime grada Kragujevca, na svečanosti primila dr Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa.