Narodno pozorište iz Beograda, gostuje u okviru „Joakimovih dana” u Knjaževsko-srpskom teatru, u ćetvrtak, 9. maja, u 20 sati, a izvešće komad „Hasanaginica”, u režiji Jagoša Markovića.

Posle premijere, koja je bila 2001. godine, na sceni „V sprat", čitali smo i ovakve reči kritike:

- Hasanaginicu je režirao Jagoš Marković. A kad on režira, budite sigurni da će, uz svesrdnu pomoć glumaca, uzburkati vaše emocije. On, jednostavno, ne može drugačije.

- Hasanaginica Vanje Ejdus izuzetno je glumačko ostvarenje.

- Ovo je neosporno uspeh za Narodno pozorište, a za reditelja uopštavanje sopstvene raznorodnosti i vidljiv put ka pravom izrazu.

Usledilo je igranje predstave na redovnom repertoaru, uvek pred prepunim gledalištem, ali i gostovanja u Požarevcu, Podgorici, Pančevu, Makedoniji (Ohridsko leto 2002), Novom Sadu (Sterijino pozorje 2003).

Izuzetna kreacija zahtevne naslovne role donela je Vanji Ejdus Sterijinu nagradu, a na Sedmim glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” nagrada žirija publike je dodeljena Kseniji Jovanović, a nagradu za najboljeg glumca večeri stručni žiri je dodelio Aleksandaru Srećkoviću.

Da podsetimo, autorski tim ove predstave, pored Jagoša Markovića koji je predstavu režirao i načinio izbor muzike, čine i Boris Maksimović, scenograf, Bojana Nikitović, kostimograf, Ivana Dimić, dramaturg, dok je za scenski govor bila zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović.