Spomen-park „Kragujevački oktobar” obaveštava javnost da je dugogodišnji prijatelj Ustanove, počasni građanin grada Kragujevca i kreator spomenika u Šumaricama Miodrag Živković preminuo u svom domu u 93. godini života.

- Umetnost Miodraga Živkovića ostaće zapečaćena kao najsnažnija svetlost i žar u borbi protiv tame kulture zaborava i užasnih stradanja iz perioda Drugog svetskog rata. Njegovi momumentalni spomenici će i dalje stajati kao počasni simboli snage mira i slobode, i još snažnije nas podsećati na tešku ratnu prošlost srpskog i drugih naroda. Jedan od njegovih najznačajnijih spomenika jeste upravo pomenuti spomenik koji se nalazi u Spomen-parku u kragujevačkim Šumaricama.

Spomenik „Streljanim đacima i profesorima“ (1963) je izveden u belom betonu i predstavlja monumentalnu uzdignutu i rascepljenu kamenu gromadu visine 8 i širine 16 metara, izbrazdanu figuralnim kompozicijama; autentičnu grobnicu kragujevačkih đaka i profesora, sa komadima rasutog kamenja na kojima su upisane učeničke poruke. Spomenik „Streljanim đacima i profesorima“ je simoblični pokušaj mlade ptice u poletu, koja pokušava da poleti, ali ne uspeva zbog slomljenog krila.

Među Živkovićevim najznačajnijim delima su spomenik u Šumaricama, Hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleksa na Kadinjači.