Od 11. do 16. novembra u Kragujevcu će se održati 28. Internacionalni festival umetnika harmonike, u organizaciji Muzičkog centra AD LIBITUM i pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.

Prestižni festival tradicionalno okuplja najbolje izvođače iz celog sveta, a ove godine u sali Prve kragujevačke gimnazije nastupiće šest umetnika iz Rusije, Italije, Moldavije, Slovenije i Kine, pobednici takmičenja u Kastelfidardu (Italija), Arasateu (Španija), Klingentalu (Nemačka), Svetskog trofeja i Svetskog kupa. Srbiju će predstavljati mladi Kragujevčanin Luka Simić, laureat Svetskog trofeja 2018. godine.

Festival će otvoriti pobednik takmičenja u Kastelfidardu (Italija) 2018. godine, Vladimir Stupnjikov iz Rusije, 11. novembra, od 20 sati, u sali Prve kragujevačke gimnazije. U utorak, 12. novembra kragujevačkoj publici predstaviće se Luka Simić.

U sredu, 13. novembra, nastupiće Samjuel Telari iz Italije, a četvrte festivalske večeri četvorostruki pobednik Svetskog trofeja i Svetskog kupa iz Moldavije Radu Ratoi. U petak, 15. novembra, nastupa Junhao Mao iz Kine, pobednik takmičenja u Klingentalu 2017. godine, a kamerni ansambl iz Slovenije „Duo Accellorandom“, pobednice takmičenja u Kastelfidardu 2018. godine nastupiće poslednje večeri festivala.

Luka Simić, učenik trećeg razreda Muzičke škole Dr Miloje Milojević, tri puta je osvojio republičko takmičenje, prošle godine na Svetskom kupu u Litvaniji osvojio drugo, a u Kanadi na Svetskom trofeju prvo mesto, dok je ove godine u Kini na Svetskom kupu osvojio je 4. mesto. Druge festivalske večeri Luka će se kragujevačkoj publici predstaviti raznovrsnim programom poznatih kompozitora Baha, Skarlatija, muzikom pisanom za harmoniku Semjonova, Kusjakova kao i kompozicijom umetnika na harmonici Jurija Šiškina.

Svi koncerti održavaju se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom u 20 časova, a ulaz za posetioce je slobodan.