U Galeriji Rima u Kragujevcu, u petak 29. maja, u 19 sati, biće otvorena izložba slika Aleksandra Dimitrijevića, umetnika koji se autentičnim apstraktnim izrazom ističe na savremenoj srpskoj umetničkoj sceni. Postavku čine slike velikog formata koje su nastale poslednjih nekoliko godina i ovom prilikom će prvi put biti predstavljene publici. Njihov osnovni koncept Aleksandar Dimitrijević bazira na materijalu iz života drugih, koji dolazi iz lične svakodnevice savremenog društva.

Umetničku praksu Aleksandra Dimitrijevića odlikuje ekspresivno slikanje na monumentalnim platnima, sa uporištem u istraživačkoj aktivnosti umetnika koji sakuplja nasumično pronađene crteže nepoznatih autora. Na njima su zabeleženi rezultati različitih društvenih igara, spiskovi za nabavku namirnica ili su elementi na njima delimično preškrabani i precrtani tako da pronađeni crteži, osim što dokumentuju nečije vreme ispunjeno različitim sadržajima, isto tako umeju da od umetnika i nas publike skrivaju određene informacije. Arhiv crteža koji je ujedno i svojevrsna kolekcija, usmerava osnovni koncept njegovih radova ka razmatranju vremena provedenog u zajednici i funkcioniše kao inicijator stvaralačkog procesa u početnom stadijumu koji se kasnije odvaja i razvija u okviru „zakonitosti svojstvene samo slici”.

Autorka teksta u katalogu, istoričarka umetnosti Marija Stanković, kaže da se „značaj umetničkog rada Aleksandra Dimitrijevića i njegove pozicije na srpskoj umetničkoj sceni očitava u njegovom odnosu prema savremenom trenutku, koji latentno i nepisanim pravilima, ističe važnost aktivne zapitanosti nad svetom koji nas okružuje.

Publika će izložbu moći da pogleda do 22. juna 2020. godine.