Izložba „Dušan Mišković – poklon vremenu” biće svečano otvorena u sredu, 13. juna u 20 sati, u Narodnom muzeju Smederevske Palanke.

Publici će biti predstavljen deo legata Dušana Miškovića iz kolekcije Narodnog muzeja nakon skoro dve decenije.

U Narodnom muzeju ističu da ovom postavkom imaju za cilj da osveže sećanja na znamenitog srpskog umetnika i naprave novi osvrt na njegov životna i likovna kretanja.

Da podsetimo, umetnička kolekcija palanačkog muzeja obogaćena je, 1977. godine, vrednim delima poklon-legata Dušana Miškovića. Obrazlažući odluku da legat zavešta Smederevskoj Palanci, Mišković je jednom prilikom izjavio:

- Kada sam video kolika je i kakva kulturna tradicija u ovom mestu i upoznao lepu borbu Narodnog muzeja protiv kulturne provincije, učinio sam ono što mi se čini sasvim prirodnim – dao sam svoj doprinos tom naporu, rekao je tada umetnik.

Značajana po obimu, Miškovićeva poklon-zbirka sastoji se od 150 slika i crteža, nastalih u periodu od kasnih tridesetih do sedamdesetih godina 20. veka. Vrednost legata se tako očitava i u reprezentativnosti Miškovićevog likovnog opusa, ali i u „lepoti” svakog dela pojedinačno.

Dela Dušana Miškovića našla su svoje mesto i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Muzeju grada Zemuna, Narodnom muzeju Niša, Zavičajnom muzeju grada Aleksinca ali i u brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Ravena, Venecija, Minhen, Pariz, Vašington).

Dušan Mišković rođen je u Aleksincu 29. oktobra 1915. godine. U Pirotu pohađa osnovnu školu, nakon koje svoje dalje obrazovanje nastavlja u Beogradu. Završava gimnaziju i Trgovačku akademiju, a slikarske pouke stiče u Umetničkoj školi kod profesora Bete Vukanović, Ivana Radovića, LJube Ivanovića i Nikole Beševića (1935-1939).

Kao učesnik Narodnooslobodilačkog pokreta, ratne godine provodi u ilegali, u Aleksincu i Sokobanji.

Nakon rata, u Nišu osniva Školu primenjenih umetnosti, u kojoj radi kao predavač i direktor do 1955. godine.

Pedagoškim radom nastavlja da se bavi i u Beogradu, gde ostaje do kraja svog životnog veka, 1993. godine.