Nova postavka fotografija Marka Stamatovića iz Kragujevca, pod nazivom „Slovenski krug” predstavlja osvrt na zapostavljenu slovensku mitologiju. Izložba će biti otvorena u sredu 7. novembra, u galeriji „Mostovi Balkana” u 20 sati.

U ovo doba brzog življenja, reklama i blokbastera, oživljavanja raznih likova grčke i nordijske mitologije pretočenih u super heroje stripova i novela, polako ali sigurno gubimo kontakt sa jednim misterioznim i magijskim svetom, koji je prožimao našu prošlost i kroz tradiciju, iako neprimetno, aktivno prožima našu sadašnjost.

- Od Pramraka do Prajajeta, od Svaroga do Peruna, divova, patuljaka i Drveta Sveta, sve su to delovi jednog univerzuma koji je vladao životima naših predaka i koji i danas postoje u tragovima u našem svakodnevnom življenju. Osetio sam potrebu da se na neki način usudim i pokušam da  kroz svoja viđenja upotpunim sliku o ovom davno zaboravljenom veličanstvenom svetu jer jedino kroz ta saznanja možemo shvatiti neverovatnu raznolikost i dubinu nečega što nazivamo kulturnim nasleđem Srba, kaže Marko Stamatović.

Ovo je  priča o jednoj zaboravljenoj magiji verovanja, načinu poimanja ciklusa života i smrti kod staroslovenskih naroda kroz mitologiju i običaje.

Kultura starih slovena je bila duboko povezana sa prirodom i  njene  manifestacije su doživljavane kao delovanje božanskih sila te se ova priča fokusira na smene godišnjih doba kroz likove Boginja plodnosti i smrti.

Marko Stamatović rođen je 1977. godine u Kragujevcu. Master grafičkog dizajna diplomirao 2008. godine na FILUM-u u Kragujevcu, odsek za grafički dizajn. Član je ULUPUDS-a od 2008. godine, odsek za umetničku fotografiju i dizajn. Radovi su mu objavljivani u mnogim publikacijama i časopisima. Autor je 20 samostalnih izložbi i učesnik preko stotinu salona i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Njegov fotografski rad je nagrađivan i u zemlji i inostranstvu a neke od najvažnijih nagrada su nagrada ta najbolju fotografiju Windows 7 sistema , kompanije Microsoft, druga nagrada na prestižnom svetskom foto konkursu „Lovers of the Light“, kao i nagrada Ujedinjenih nacija i Alijanse Civilizacija za najbolju fotografiju godine za 2011. godinu. Trenutno radi kao profesor likovne kulture.