U Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu, u četvrtak, 10. oktobra, biće otvorena izložba majstora fotografije Zorana Đorđevića. Otvaranje je zakazano za 19 sati.

Izložba će trajati do 30. oktobra, a posetioci će moći da vide fotografije iz ciklusa „Oda svetlosti”.

Zoran Đorđević rođen je u Kragujevcu 1959. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo u Beogradu, odsek za novinsku fotografiju. Član je FIPRESCI – Međunarodne organizacije filmskih kritičara. Jedan je od osnivača BELDOCS –  Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Beogradu. Do 2015. radio je na Televiziji Kragujevac kao urednik filmskog i dokumentarnog programa i kao predavač za film u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu. Sada je na čelu Agencije za pružanje fotografskih usluga „Limijerov snop”.

Karijeru umetnika fotografije započeo polovinom samdesetih kao saradnik listova „Omladinske novine”, „Mladina” (Slovenija), „Feral”, „Oko”, „Polet” (Hrvatska), i „Pogledi”, u kojem je delovao i kao urednik fotografije.

Od 1985. do 1995. godine radio je kao urednik za fotografiju, film i video na poslovima propagande fabrike Zastava-Jugo automobili. Sarađivao je sa dizajnerskim i marketinškim službama BMW-a, FIAT-a, Yugo cars America i reklamnim agencijama sa područja Jugoslavije.

Osvojio je značajne nagrade za fotografiju na prostorima bivše Jugoslavije, među njima i diplomu Anastas Jovanović, kao i nagrade na preko 100 međunarodnih i domaćih salona umetničke fotografije. Ima zvanje majstor fotografije Foto saveza Srbije i titulu EFIAP (Exelence FIAP). Član je ULUPUDS-a i počasni član Društva za promociju analogne fotografije, „Kadar 36“ u Zagrebu.