U utorak, 29. januara, u Kontakt galerija i Galerija SKC-a, zakazano je otvaranje izložbe „Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu”. Postavku će otvoriti Maida Gruden i Mara Prohaska Marković, istoričarke umetnosti i osnivači Fotografske kolonije u Orlovatu.

Izložba „Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu” obuhvata umetničke radove petnaest umetnika i jednog umetničkog para, nastale za četiri godine na fotografskoj koloniji u selu Orlovat, a koji su deo kolekcije „Legata Uroša Predića”.

U pitanju su afirmisani umetnici i njihove mlađe kolege: Boris Burić, Mia Ćuk, Marija Konjikušić, Andrea Palašti, diSTRUKTURA, Ivan Arsenijević, Nidaa Aboulhosn, Ivan Petrović, Stefana Savić, Goran Micevski, Nina Todorović, Mihailo Vasiljević, Aleksandrija Ajduković, Miljan Vuletić, Nevena Popović i Denis Jeremić.

Predstavljeni radovi, realizovani u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom i kontekstom, uključuju različite aspekte fotografije kao dokumenta, arhivskog predmeta, komunikativnog sredstva, metode za istraživanje vizuelne percepcije i kulturnih konvencija. Svakodnevni život žitelja sela i došljaka, njihovo okruženje, zanimanja i interesovanja, prikazani su kroz fotografske žanrove, kao što su pejzaž, žanr scene, portreti. Na taj način jedno selo u Vojvodini oživljeno je brojnim vizurama zasnovanim na različitim percepcijama, iskustvima i senzibilitetima umetnika.

Radovi sa fotografske kolonije u Orlovatu predstavljeni su u Srpskom kulturnom centru u Parizu 2015. godine u okviru izložbe Serbie: Photo i 2017. u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu.

Izložba će biti otvorena u 20 sati, a može se pogledati do 18. februara.