Izložba „Freske Kosova i Metohije” biće otvorena povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, u petak, 14 februara, u 13 sati.

Reprezentativna izložba realizovana je u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Na izložbi će biti prezentovano 22 kopije fresaka velikog formata, koje su radili vrhunski kopisti i 5 natpisa. Ova kulturna dobra nalaze se u manastirima Pećka patrijaršija, Bogorodica LJeviška, Dečani i Gračanica – četiri spomenika koji su na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Autor izložbe je Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Koncepcija izložbe podrazumeva didaktički, afirmativan diskurs, uperen na upoznavanje – prezentaciju fresaka Kosova i Metohije. Preko izbora eksponata složenost i raznolikost teme jasno je osvetljena. Kosovo, uz Rašku, temelj je srednjovekovne države i osnov identiteta.

Narodni muzej u Kragujevcu ovom kako duhovno, tako i kultorološki izuzetno vrednom izložbom za srpski narod daje svoj doprinos obeležavanju dva jubileja, predstavljajući kulturnu baštinu našeg naroda kroz dela koja su ugrožena i do kojih se teško može doći.