U kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana”, u četvrtak, 12. aprila, biće otvorena izložba pod nazivom „Ornamenti i pisma” autorke Violete Marković. Izložba kaligrafskih radova biće otvorena u 20 sati.

U eri kompjutera i digitalne tehnologije svako podsećanje na prošlost i vraćanje na veštine rađene rukom jeste dobrodošlo. Veština lepog pisanja je jedna od njih – ona skoro da postaje delo starih vremena. Ipak, postoje ljudi koji kroz svoju umetnost čuvaju tu prošlost i tradiciju inspirišući se njome ugrađujući je u sadašnji momentum. Violeta Marković je jedna od njih. Ona ćirilično pismo i srpski jezik u kombinaciji sa srednjovekovnom ornamentikom oživljava i čuva na prepoznatljivim primerima umetnosti lepog pisanja kroz kombinaciju teksta, ornamenata i okvira.

Gradeći svoje stvaralaštvo na osnovama srpske srednjovekovne pisane tradicije, ali i one nastale na arhitektonskoj plastici, umetnica je ćirilični zapis uspešno sjedinila sa šarom i ukrasom kao smisaonim jezikom simbola. Spojivši likovnu i pisanu formu stvoreni kaligrafski radovi podjednako su tretirali lepotu pisanog teksta i inicijala kao početnog slova i lepotu ornamenta kao univerzalne pojave u svim vremenima i svim civilizacijama.

Violeta Marković je rođena 1974. godine u Požarevcu. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završila je 1995. godine u Beogradu, gde je i učila pismo kod profesorke Mirjane Vojnović. Bavi se slikarstvom i kaligrafijom.

Član je ULIS-a „Milena Pavlović Barili” Požarevac, od 1995. godine. Do sada je samostalno izlagala osam puta, učestvovala na preko pedeset kolektivnih izložbi i dve likovne kolonije.