Otvaranje izložbe „Knjiga dežurstava” mlade umetnice Marije Konjikušić, zakazano je u utorak, 26. marta, u 20 sati, u galeriji kragujevačkog SKC-a. Izložbu će otvoriti Marija Backić, istoričarka umetnosti.

Radovi Marije Konjikušić, mlade umetnice i istoričarke umetnosti iz Beograda, nastali su kao rezultat trogodišnjeg uzastopnog učešća u umetničkoj koloniji u selu Gradac u Raškoj.

Sugestivni naslovi fotografskih ciklusa „Knjiga dežurstava 2000/2001” i „Školske table” situiraju radove u jasan prostorno-vremenski kontekst. Marija Konjikušić posvećeno istražuje naličje života škole, cikličnu transformaciju kada se njegov ustaljeni dnevni ritam i energetski tok modifikuje u svojevrsnu fazu školskog sna.

Takođe, u njenom fokusu je i sama kolonija, koja u letnjem periodu predstavlja vrstu surogata školske vreve. Umetnica na slojevit način ispituje dva izolovana mikrosveta definisana jednim prostorom, njihovu istinitost i metapojavnost.

Marija Konjikušić rođena je u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek Istorija umetnosti, i web dizajn na IT Akademiji u Beogradu.

Fotografijom se bavi poslednjih 17 godina, a kao profesionalni fotograf radila je za Dom kulture studentski grad, Muzej Savremene umetnosti u Beogradu kao i frilens fotograf za različite institucije. Izlagala je na četiri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji. Trenutno živi i radi u Beogradu kao nezavisni istoričar umetnosti, fotograf i dizajner.

Izložba fotografija će biti otvorena do 12. aprila.