Izložba Prvaci kragujevačke scene i srpske glume LJubomir Ubavkić Pendula i Mirko Babić posvećena glumačkim velikanima Knjaževsko-srpskog teatra biće otvorena 3.aprila u 19 sati u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu.

Ova izložbena postavka na više od dvadeset velikih panoa kroz fotografije hronološki predstavlja sve faze glumačkog stvaralaštva LJubomira Ubavkića Pendule i Mirka Babića u pozorištu, na filmu i televiziji. Sastavni deo izložbe su i fotografije iz ličnog i porodičnog života dvojice glumaca, nagrade koje su tokom svojih bogatih karijera dobijali, lični predmeti, kao i kostimi iz predstava.

Autori izložbe su Katarina Babić, viši kustos Spomen parka Kragujevački oktobar, Ana Kolbjanova, scenografkinja i Marko Misirača, reditelj. Autorka izloženih kostima i skica je kostimografknjinja Knjaževsko-srpskog teatra Jelena Janjatović.

U programu svečanog otvaranja ove izložbe učestvuju Gorica Popović, glumica, Ivana Vujić, reditelj i v. d. direktora Narodnog pozorišta u Beogradu, Miljan Bjeletić, Član Gradskog veća za kulturu Grada Kragujevca, Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra i kao domaćin Biljana Ostojić, kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Izložba je deo manifestacije Dani Kragujevca u Beogradu koju organizuje Udruženje Kragujevčana i prijatelja Kragujevca u Beogradu.