Dela iz legata akademskog slikara Milića od Mačve biće predstavljena na izložbi koja će biti otvorena u utorak, 19. novembra, u 19 sati, u Univerzitetskoj galeriji.

U Univerzitetskoj galeriji biće izložen veliki deo vredne zaostavštine Milića od Mačve, jednog od najvećih srpskih slikara, pod nazivom „Kosovo, prvi prag Srbije”. Publika će biti u prilici da vidi odabrana dela iz legata, od kojih su većina ulja na platnu, kojima dominiraju motivi iz srpskog srednjeg veka i predanja.

Umetnik  je 1999. godine zaveštao legat kao poklon-zbirku gradu Kruševcu i ona se nalazi u okviru stalne postavke u zgradi nekadašnjeg žitnog mlina, nedaleko od crkve Lazarice. Grad Kruševac je kao stari prestoni grad Srba i prestoni grad Lazarev za umetnika imao posebnu simboliku. Milić je te duhovne vertikale i  kosovsko nasleđe oslikavao na čudesan način, zbog čega mu je patrijarh German i dodelio titulu kosovskog viteza-čuvara. Galerija je zvanično svečano otvorena za publiku 14. oktobra 2008. godine na Dan oslobođenja Kruševca i prostire se na tri nivoa ukupne površine 300 kvadrata.

Milić od Mačve se rodio u Belotiću, u Mačvi, 1934. godine, školovao se u Šabačkoj gimnaziji, a Akademiju lepih umetnosti u Beogradu završio je 1959. godine. Živeo je u Parizu, Briselu, Pirosu i na Zlatiboru. Bio je član jednog od naših najvećih slikarskih društava – Medijale. Bavio se arhitekturom, vajarstvom i poezijom. Najveći slikarski uticaj na njega izvršila su dela Boša i Brojgela, kao i dela nadrealista.

Milić je slikar koji je u vreme kad je počinjao ozbiljnu slikarsku karijeru okrenuo glavu i pogled od Evrope ka Istoku. Slikao je svoj zavičaj, svoje seljake, njihova verovanja, njihovu prošlost, jedan novi i čudesni etos. Milić je izgradio jednu dramatičnu, uzbudljivu umetnost, svu prožetu sudarima kontrasta tamnog i svetlog, koji je pozivao na osvešćivanje.

Koliko je umetničko delo Milića od Mačve ostavilo traga u srpskoj umetnosti i u umetnosti uopšte, svedoči i  Milovan Vitezović koji je o Miliću zapisao da je on postao i „ostao svetski slikajući odavde”.

Postavka se može pogledati do 13. decembra ove godine.