Dokumentarna izložba „Jovan Stejić - prvi Srbin doktor medicine u obnovljenoj Srbiji” biće otvorena u ponedeljak, 21 maja, u galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu.

Pored izložbe, planirana je i  promocija knjige o Jovanu Stejiću, prvom Srbinu doktoru medicine u obnovljenoj Srbiji i jednom od najvećih srpskih prosvetitelja prve polovine 19. veka. Autori su Nenad Karamijalković i Slavko Stepanović.

Jovan Stejić rođen je u Aradu 1803. Nakon što je dobio stipendiju Save Tekelije, školovao se u Segedinu gde je završio srednje obrazovanje. Medicinski fakultet studirao je u Pešti. Doktorirao je u Beču 1829. godine.

Kako ga je pri kraju studija medicine stipendirao gospodar Jevrem Obrenović, dr Jovan Stejić je po povratku u Srbiju prvo došao kod njega u Šabac 1829. U Kragujevac je otišao 1830. godine, nakon što ga je Knez Miloš predložio za svog ličnog lekara i vaspitača svojih sinova Milana i Mihajla. Ovu dužnost obavljao je od 1830. do 1832. godine.

Doktor Stejić je nakon štampanje svog prvog originalnog spisa, u kome je koristio moderno slobodoumno razmišljanje, „Sabor istine i pouke”, odstupio od novoprihvaćenog Vukovog pravopisa.

Knezu Milošu se, na takav način Stejićevog pisanja, sa žalbom obratio Vuk Karadžić pismom u kom je naveo: „Taj spis je opasniji za Vas od proklamacije Čarapića i učitelja Mije”.

Stejić je prihvatio Vukovo pismo, ali je odbijao da se u pismo unose crkveno–slovenske reči, a ortografija koju je napisao praktično je onemogućila uvođenje Vukovog pisma sve do 1868. godine.

Uvređen ovim postupkom Vuka Karadžića Dr Stejić je napustio Srbiju 1832. godine i prešao u Zemun gde se osam godina bavio privatnom lekarskom praksom. Povremeno je dolazio da pomaže dr Kunibertu u lečenju Miloševe porodice.

Program počinje u 19 sati.