Izložba „Pred veliki prasak”, umetnika Petra Mošića, biće otvorena u petak, 15. novembra, u kragujevačkoj galeriji „Artium” sa početkom od 20 sati. Tom prilikom, ovdašnji umetnici će održati kraći operski koncert.

Petar Mošić rođen je 1981. godine u Beogradu završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Anđelke Bojović. Ovaj mladi umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil.

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala. Učestvovao je na 13 samostalnih i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama.

Petar Mošić prikazuje delikatne teme dece koja su fizički ili psihički povređena, koja na uznemirujući način, magnetski privlače, prikazana širom otvorenih očiju, ili spuštenog pogleda, povređena, ali i ponosna, sa maskama i oblepljenim usnama. Svakako je neizbežan razoružavajući utiskak naglašene nevinosti u slikarstvu ovog umetnika

Baš zbog tog nekonvencionalnog, ali istovremeno i angažovanog pristupa likovnom stvaralaštvu, on je jedan od od najautentičnijih mladih slikara današnjice. Fenomenima odrastanja, identiteta i socijalizacije, bavi se kontinuirano, od izlaska sa beogradskog Fakulteta Likovnih Umetnosti, istovremeno ne odstupajući od posvećenosti metafizičkom realizmu.

Pred publikom u „Artiumu” biće 11 dela, različitih formata, ovog mladog stvaraoca. Izložba će biti otvorena do 24. novembra.