Izložba posvećena kragujevačkom glumcu Ljubomiru Ubavkiću Penduli otvorena je u Kulturnom centru Jagodina.

Postavka „Svaka ludost beše mi igračka”, otvorena je u okviru najave 48. Pozorišnog festivala „Dani komedije”, koji se održavaju u Jagodini od 20 do 27. marta ove godine.

U okviru izložbe emitovan je i film o Ljubomiru Ubavkiću Penduli.

Ova izložbena postavka na 14 velikih panoa kroz fotografije predstavlja karijeru kragujevačke glumačke legende. Autori izložbe su Ana Kolbjanova, scenografkinja u Knjaževsko-srpskom teatru, Milena Vučković, grafička dizanerka iz Kragujevca i Marko Misirača, reditelj u Knjaževsko-srpskom teatru.  Cilj im je bio da se izložbom otkrije tek jedan segment bogate ličnosti Ljubomira Ubavkića Pandule, koji predstavlja simbol jednog grada, jedne sredine i jednog vremena.

Izložbena postavka posvećena kragujevačkoj glumačkoj legendi biće otvorena za posetioce do završetka Festivala.

Ljubomir Ubavkić je rođen 1931. godine u Otočcu. Karakterističnog izgleda i glasa Ubavkić je ostvario je više zapaženih uglavnom epizodnih uloga u televizijskim serijama i filmovima. Pojavio se 1967. u „Zabavlja vas Mija Aleksić”. Igrao je u „Samcima”, „Kravavoj bajci”, potom serijama „Građani sela Luga”, „Filip na konju”, „Pozorište u kući”, „Otpisani” i „Povratak otpisanih”, „Više od igre”, „Vruć vetar”, „Srećni ljudi”, a jedno od poslednjih pojavljivanja na malom ekranu bilo mu je u seriji „Selo gori, baba se češlja”.