Dokumentarni film „Biciklom putevima srpske vojske” i izložba fotografija, autora Stefana Lukića biće otvorena u petak, 9. novembra, u 19.30, u svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva. Organizator programa je Kulturni centar „Ribnica”, a autor projekta je Stefan Lukić - grafički dizajner, dokumentarista, avanturista, putopisac.

Stefan Lukić inspiraciju traži u avanturi, putovanju i istraživanju izolovanih područja, kultura i ljudi. Poseban segment u oblasti kulturnog i istraživačkog rada zauzima istorija Balkana, a posebno Srba tokom Prvog svetskog rata.

Projekat „Putevi srpske vojske” obuhvata 4 godine putovanja biciklom, pešačenja, istraživanja i dokumentovanja činjenica, zanimljivosti i nepoznatih detalja o jednom od najvećih egzodusa u istoriji.

Dokumentarni film „Biciklom putevima srpske vojske” sniman je 2014. i 2015. godine tokom istoimenog poduhvata, na putu od Čačka do Krfa preko Crne Gore i Albanije, i od Krfa do Čačka preko Epira, Ohrida, Skoplja i Niša…

Film je premijerno prikazan u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, da bi nakon toga usledile projekcije širom Srbije, kao i u inostranstvu. Snimljena je i emisija „Trezor” na RTS-u, koja je bila posvećena ovom projektu u okviru koje su prikazani segmenti filma.

Izložba obuhvata više od 40 fotografija i posebno dizajniranu karticu/grafiku o mestu i putovanju u okviru kojeg su fotografije snimljene.

Ulaz na ovu multimedijalni izložbu je besplatan.