U galeriji Kluba kulture „Artium” u Kragujevcu, u petak, 28. februara, biće otvorena izložba slika „Skrovište”, Saše Montilja.

Na izložbi će biti prikazano 12 slika različitih formata rađenih u tehnici ulje na platnu i 10 skulptura rađenih od drveta, gline i akrilne boje.

Izložbu će otvoriti Maja Živanović, novinar i likovni kritičar, a otvaranje je zakazano u 20 sati.

Magijski realizam u kome se prožimaju slovenska religija i mitologija, ali i simbolizam i fantastika, sa istančanim osećajem za detalj - verno oslikava poslednje cikluse beogradskog umetnika Saše Montilja.

- Skladne kompozicije ispunjavaju prizori na kojima te životinje, iako usamljene, žive slobodno i sigurno, u skrovištu, okružene prirodom. Tako je šuma, simbol tajanstvenog i nepojmljivog, zapravo i zaštitnik tih bića. Ona je puna svetlosti i senki koje imaju svoju priču i - svoju tišinu. Sove, jedan od simbola iluminata - onih „koji vide u mraku” i čuvaju zabranjeno znanje - zauzimaju posebno mesto na ovoj postavci, stoji u katalogu izložbe.

Zastupljene su i u slikama i drvenim skulpturama, a predstavljaju neku vrstu vodiča između materijalnog i duhovnog sveta.

Saša Montiljo je rođen 1978. godine u Beogradu. Slikarstvo je učio kod profesora Aleksandra Lukovića Lukijana. Član je ULUPUDS-a i ima status slobodnog umetnika.

Izložba se može pogledati do 15.marta ove godine.