Izložbe slika „Nedeljko Gvozdenović u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti” biće otvorena u kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana”, u četvrtak 7. novembra, u 20 sati. Izložbu će otvoriti akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU.

Izložba predstavlja retrospektivni pogled na stvaralaštvo jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka sa prostora bivše Jugoslavije i jednog od utemeljivača Galerije SANU, a kojom je obeleženo pola veka rada ove galerije.

Kragujevačka publika imaće priliku da vidi Gvozdenovićeva najreprezentativnija dela iz predratnog perioda (1929-1945), ali i najznačajnijeg posleratnog, asocijativnog i poluapstraktnog stvaralaštva (1950-1986). Gvozdenovićev opus se po svojim karakteristikama svrstava u intimističko slikarstvo u kome figuriraju motivi poput predela, mrtve prirode, enterijera, portreta.

Nedeljko Gvozdenović (1902-1988), rođen je 24. marta 1902.g. u Mostaru. Nakon završene srednje škole 1922.g. odlazi u Minhen gde studira slikarstvo u školi Hansa Hofmana. Predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1940. do 1972. godine. Između dva rata bio je član grupe Dvanaestorice, a posle 2. svetskog rata i grupi Šestorica.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1963. godine, a za redovnog 1970. Dobitnik je brojnih nagrada. Svoja dela po prvi put predstavio je na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umetnika u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu 1929. godine. Izlagao je na četrnaest samostalnih i preko sto grupnih izložbi širom sveta.

Izložba „Nedeljko Gvozdenović u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti” kragujevačka publika može da pogleda do 26. novembra.