U galeriji Muzeja “Horeum Margi ravno” u Ćupriji otvorena je multimedijalna izložba slika Nadežde Petrović. Na izložbi, koja će trajti do 31. oktobra, posetioci će moći da pogledaju šest dela nastala u period između 1900. i 1913. godine. Reč je o delima “Stari šedrvan u Prizrenu”, “More”, “Portret sede žene”, “Žena sa detetom”, “Vodenica” i “Bavarac sa šeširom”.

Ova dela nastala su u “Minhenskom”, “Srbijanskom”, “Pariskom” i “Ratnom” periodu slavne slikarke. Izložba je organizovana u saradnji sa Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović” iz Čačka povodom 13. oktobra, Dana oslobođenja Ćuprije u Drugom svetskom ratu.

Prateći sadržaj izložbe su panoi sa slikovito obrađenom biografijom umetnice, čiji se lik nalazi na novčanici od 200 dinara. Takođe, na video zapisu, posetiocima su predstavljena neka od njenih pisama, koja je slala porodici tokom Prvog svetskog rata, a na izložbi će prvi put biti predstavljen i tekst “Slikarka Nadežda Petrović u Senjskom rudniku” autorke Dragane Božović.

Izložbu su otvorili višu kustos Umetničke galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka Dragana Božović i muzejski savetnik galerije Mirjana Racković. Goste je na otvaranju pozdravio direktor Muzeja “Horeum Margi ravno” Novak Novaković.