U utorak, 16. juna, u Kontakt galerija kragujevačkog SKC-a, biće otvorena izložba „Mladost u šezdesetim”. Na ovoj izložbi biće predstavljeni radovi umetnika i umetnica iz Požege – Milice Đorđević, Slobodanke Milošević, Vojislava Nedeljkovića, Sretena Vukovića i Uroša Pavlovića. Kustoskinja izložbe i autorka projekta je Slađana Petrović Varagić.

„Mladost u šezdesetoj“ je višegodišnji kolektivni istraživačko-umetnički projekat grupe umetnica, umetnika i kulturnih radnika koji se bavi istraživanjem emancipatorskih poduhvata jedne zajednice, sagledane kroz procese nastanka, razvoja i nestanka njene najveće fabrike tekstila – „Mladosti“.

Posleratna industrijalizacija društva u bivšoj Jugoslaviji stvorila je specifične načine života, uticala na afirmaciju i emacipaciju žena untar manjih patrijarhalnih i ruralnih sredina. Fabrika „Mladost“ u Požegi, poput brojnih fabrika širom Jugoslavije, predstavljala je osoben socijalistički mikrokosmos, stvarajući među svojim radnicama specifičan osećaj pripadnosti, solidarnosti i važnosti sopstvene uloge u sveopštem razvoju društva. Kasniji procesi deindustrijalizacije i zatvaranja fabrika degradirali su decenijama uspostavljane vrednosne okvire, a generacije radnica koje su nosile borbu za status „radne žene”, danas bolno prihvataju saznanje da njihova žrtva nema vrednost za današnje i buduće generacije.

Tragajući za vremenom mladosti projekat „Mladost u šezdesetoj“ transponuje sećanje na emacipatorske poduhvate posleratnog jugoslovenskog perioda u polje savremene umetnosti, nastojeći da u današnjem kontekstu dekodira kulturno nasleđe jedne mikrozajednice i otvori prostor kritičkog razmišljanja unutar postojeće sociokulturne stvarnosti.

Otvaranje izložbe zakazano je u 20 sati, a kragujevačka publika je može pogledati do 30. juna ove godine.