U Umetničkoj galeriji u Kruševcu danas će biti otvorena izložba dela iz umetničkih kolekcija kruševačke Gimnazije i Visoke škole strukovnih studija za vaspitače.

U kolekciji Gimnazije nalazi se preko 130 umetničkih dela, dok je na izložbi predstavljeno 47 slika, grafika i skulptura. Ova zbirka nastala je zahvaljujući poklonima nekadašnjih učenika, među kojima su značajni srpski umetnici i profesori Fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu Slavoljub Čvorović i Božidar Džmerković, kao i gimnazijski profesori Dimitrije simić, Milutin Jović i Nebojša Milčev.

Drugi deo zbirke nastao je u periodu kada je Gimnazija bila organizator likovne kolonije i otvorenog ateljea i na taj način značajno obogatila kolekciju umetničkih radova. Među njima nalaze se dela Miće Stojiljkovića, Balše Rajčevića, Pavla Popovića, Zorana Furunovića, Svetislava Basare i mnogih drugih.

Kolekcija Visoke škole strukovnih studija za vaspitače, takođe, je nastala delom od poklona umetnika, pre svega profesora ove škole Jugoslava Radojičića i Nevenke Rajković, ali i zahvaljujući otkupima koji su ostvareni preko konkursa za finansiranje umetničkih dela Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ova škola je na izložbi predstavila 16 slika, crteža i grafika koje su delo sedmoro umetnika.

Autorke izložbe i pratećeg kataloga su istoričarke umetnosti Biljana Grković i Natalija Topličanin, kustos Narodnog muzeja Kruševac.

Otvaranje postavke je u 19 časova.