Izložba o akademiku Mihailu Gavriloviću, istoričaru, arhivisti i diplomati, svečano će biti otvorena u utorak, 3. decembra, u 18 sati, u Narodnom muzeju u Kragujevcu. Izložbu će otvoriti dopisni član SANU Mira Radojević, istoričarka.

Postavka je posvećena životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac – 1924, London), istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste, tj. prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900. godine), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i Londonu, pravog člana Srpske kraljevske akademije i predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu.

Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima.

Posetioci će biti u prilici da vide originalna dokumenta i fotografije iz života i rada Mihaila Gavrilovića, kao i relevantne publikacije.

Organizatori izložbe su Galerija nauke i tehnike SANU, ogranak SANU u Nišu, Istorijski arhiv Niš i Narodni muzej Niš. Autor izložbe je Miljana Đorđević, iz Istorijskog arhiva u Nišu.

Izložba traje do 27. decembra ove godine.