Javno čitanje drame „Pesnik, apaš i profet”, autorke Marije Pejin, održaće se u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a, u petak, 27. decembra, sa početkom u 20 sati.

Drama Marije Pejin „Pesnik, apaš i profet” (ili „San u ekstazi Rake Drainca”) komad je u kojem se poetsko-dramskim jezikom ispripoveda priča o Radojku Jovanoviću, poznatijem kao Banditu Raki Draincu.

Pored njegovog oca, majke, strica, u dramskom svetu Marije Pejin pojavljuju se Stanislav Vinaver, Svetislav Stefanović, Sibe Miličić, Tin Ujević, Ivo Andrić, Milivoje Živanović i drugi, što ne samo da dramski svet bogati dokumentarističkim detaljima, već svedoči da je priča o kojoj je reč istina.

Drainčeva poezija u ovom komadu uzvikuje ono što je Drainac pisao u Manifestu hipnizmu – „Dosta sa mrtvim linijama na papiru. (…) Dajte nam malo groze, malo svemira – užasa – malo više krvi, da se vidi bar jedan konac gole duše”.

Inače, ova drama premijerno je pročitana u okviru Sterijinog pozorja, u okviru programa posvećenog studentima dramaturgije.

Drama Marije Pejin, diplomirana dramaturškinja, čitaće članovi Akademskog pozorišta SKC: Aleksa Mogić, Aleksa Svilarov, Filip Đurić, Filip Dunić, Miloš Babić, a u režiji Kostadina Stojadinova.