Tradicionalna manifestacija „Joakimovi dani”, koja predstavlja reviju pozorišta iz Srbije u izboru Knjaževsko-srpskog teatra i ovaj put je posvećena domaćem piscu. Ova pozorišna smotra je deo đurđevdanskih svečanosti i održava se od 3 do 8. maja u Teatru. Pozorišna publika u Kragujevcu imaće priliku da pogleda predstave koje su rađene po delima naših najznačajnijih dramskih pisaca (Nušić, Sterija, Stanković), a koje izvode ansambli pozorišta iz Užica, Vranja, Sremske Mitrovice, Kragujevca i  Beograda.

I ovaj put u žiži je domaći dramski pisac kao osnova našeg dramskog života, koga publika najradije prepoznaje i voli. Pozorište kao ogledalo duhovnosti i stvarnosti i ovaj put dočaraće vam sve ono što nas okružuje, boli i raduje, sve čemu se smejemo i što nas uzbuđuje, a tiče se samo nas i naše stvarnosti.

Pred nama su „Narodni poslanik”, „Javna ličnost”, „Pomahnitali”, „Kir Janja”, a reviju „Joakimovi dani” zatvoriće  Pozorište „Bora Stanković” iz Vranja sa predstavom „Ruža, uvela”, koju je po tekstu Bore Stankovića i u dramatizaciji Jelene Mijović režirao Milan Nešković. Ova predstava je uvrštena u zvaničnu selekciju ovogodišnjeg Sterijinog pozorja.

„Joakimovi dani” slave pozorište i domaćeg pisca i predstavljaju priliku da naša pozorišna publika vidi predstave iz produkcije drugih srpskih pozorišta, a koje su rađene po tekstovima domaćih autora.

PROGRAM

Sreda, 3. maj 20.00 časova

„Narodni poslanik”,

Tekst: Branislav Nušić

Režija: Slavenko Saletović

Narodno pozorište Užice

Četvrtak, 4. maj 20.00 časova

„Javna ličnost”

Tekst: Nebojša Romčević

Režija: Snežana Udicki

Pozorište „Dobrica Milutinović“ Sremska Mitrovica

Petak, 5. maj 20.00 časova

„Pomahnitali”

Tekst: Tanja Kecman 

Režija: Tanja Kecman  

Umtenička produkcija „Ferzeng” Beograd

Nedelja, 7. maj 20.00 časova

„Kir Janja”

Tekst: Jovan Sterija Popović 

Režija: Dragana Varagić

Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac

Ponedeljak, 8. maj 20.00 časova

„Ruža, uvela”

Tekst: Bora Stanković i Jelena Mijović

Režija: Milan Nešković

Pozorište „Bora Stanković“ Vranje