Pozorište Masuka iz Velike Plane obeležava jubilarnu 90 godinu rada. Svečanost počinje večeras, 16. januara, predstavom dečjeg ansabla, koji će izvesti predstavu „Magija pozorišta“, u režiji Stevana Jovanovića.

Četvrtak je rezervisan za omladinsku sekciju, koja će odigrati Sofokleovu „Antigonu”, takođe  u režiji Stevana Jovanovića.

Centralna proslava biće organziovana u petak, 18. januara. Za taj dan planirana je svečana akademija, uručenje nagrada kao i izvođenje predstave „Vila Sašino“, u režiji Miloša Jagodića.

Pozorište „Masuka” iz Velike Plane je javna ustanova kulture opštine Velika Plana. Najstariji sačuvani dokument koji pominje rad ovog pozorišta je pozivnica za bogojavljensku zabavu od 19. januara 1929. godine. Pozorišno društvo „Velimir Masuka“ je tom prilikom organizovalo zabavu u kafani braće Milojević.

Na otvaranju su, prema zapisima iz tog vremena, prikazana dva pozorišna komada „Na samrtnim mukama” i „Mića iz vojske”. Ko su prvi članovi, osnivači, i glumci ne može se sa sigurnošću tvrditi, jer su sva dokumenta arhive uništena u požaru za vreme Drugog svetskog rata. Pretpostavlja se da su glumci su uglavnom bili učenici, učitelji, majstori, seljaci i po neki radnik-industrijalac.

Posle Drugog svetskog rata predstave su spremane u Velikoj Plani, a gostovalo se i po okolnim selima. Najozbiljnija predstava iz tog vremena je „Koštana“.

Posle spajanja kulturno-umetničkih društava, rad je bio još uspešniji, pa je 1950. došlo do izdvajanja dramske sekcije u amatersko pozorište.

Od 1993. godine, odlukom Skupštine opštine Velika Plana pozorište postaje ustanova čiji je osnivač opština.