Pre 180 godina, 1839. godine, 19. marta zvaničnom posetom prvog francuskog konzula Kragujevcu, tadašnjoj prestonici moderne srpske države, otpočeli su diplomatski odnosi dve zemlje koji su se održali do danas.

U Kragujevcu je povodom obeležavanja 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Srbije boravila delegacija ambasade Republike Francuske, koju je predvodio Njegova ekselencija gospodin Frederik Mondolini.

- Sve je počelo u Kragujevcu, kada je prvi francuski konzul knezu Milošu Obrenoviću predao akreditivna pisma i od kada i zvanično počinje uspostavljanje francusko-srpskih diplomatskih veza, rekao je ambasador Mandolini.

Nas ujedinjuje prošlost i naša bogata istorija, kazao je ambasador i dodao da želi i saradnju u budućnosti na političkom, ekonomskom i kulturnom planu, a o tome govori i najavljena poseta predsednika Republike Francuske u julu.

Godišnjica uspostavljanja dipomatskih francusko-srpskih odnosa obeležena je konferencijom u zdanju Stare Skupštine, kojoj su pored predstavnika ambasade i grada Kragujevca, prisustvovali i predstavnici Privredne komore Kragujevca, Univerziteta, ustanova kulture, profesori, studenti i đaci.