Koncert čuvenog ruskog umetnka na harmonici Jurija Šiškina biće održan u sredu, 10. aprila, u 20 sati, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Koncert organizuje Muzički centar Kragujevac u okviru koncertne sezone 2019.

Jurij Vasiljevič Šiškin rođen je 1963. godine u Azovu (Rostovska oblast) i zaslužni je umetnik Rusije, laureat međunarodnih takmičenja i solista Rostovske državne filharmonije.

Završio je srednju muzičku školu u Rostovu (1982. godine), a diplomirao na Rostovskom muzičko-pedagoškom institutu (koji danas nosi naziv konzervatorijum „S.V.Rahmanjinov”) 1989. godine u klasi profesora i kompozitora V.A. Semjonova. Postdiplomske studije završio je na Ruskoj muzičkoj akademiji „Gnjesini” (Moskva) 1992. godine u klasi istog profesora.

Jurij Šiškin spada među najpopularnije muzičare današnjice. U njegovom repertoaru su dela Bramsa, Hondoškina, Glazunova, Prokofjeva, Stravinskog, Musorgskog, Čajkovskog, K. Sen-Sansa, Vebera, Bizea, Rodriga, Šostakoviča, Štrausa, Koplanda, Kusjakova, Semjonova, Podgornog, DŽ. Geršvina, Gubajduline i Pjacole.

On organizuje festivale i koncerte koji popularizuju harmoniku, drži predavanja i majstorske kurseve u najvećim svetskim gradovima, nastupa kao koncertni izvođač u različitim regijama Rusije, a takođe na međunarodnim festivalima i takmičenjima.

Ulaz na koncert je besplatan.