U Centru za kulturu Smederevo u sredu, 16. maja, održaće se tribina „Kako su roboti naučili da plaču”, a biće reči o odnosu čoveka i mašina u filmskoj umetnosti. Gost je dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

Tribina počinje u 19 sati, a moderator je Marko Cvetković.

Kako je najavljeno, tokom programa biće razmotreno na koje načine i sa kojim efektima su putem izražajanih sredstava filmskog stvaralaštva problematizovane granice između ljudskog bića i entiteta sa veštačkom inteligencijom, i koja provokativna pitanja su pokrenuta u pogledu statusa svesti, odnosno svesnog bića pri dovođenju u vezu čoveka i mašine (robota, androida, superinteligentnog kompjutera).

Uz inserte iz filmova „2001: Odiseja u svemiru”, „Ona”, „Terminator 2”, „Ex machine”, „Čapi” razgovor sa Vojnovim će ukazati na perspektive kritičkog sagledavanja čovekovog postojanja u svetu čijem oblikovanju daje pečat tehnološki napredak, kao i na mogućnosti preispitivanja našeg shvatanja ličnosti, povezivanja i komunikacije, percepcije emotivnog života, iskustva ljubavi.

U program će biti uključena i tematizacija transhumanizma koji je sa poverenjem u moć nauke i tehnologije usmeren na prevladavanje ograničenja čoveka kakvog poznajemo.

Ulaz je slobodan.