Narodna biblioteka „Vuk Karadžić” u Kragujevcu, u petak, 21. juna, ugostiće program „Knjigoskop” iz Beograda, koji se bavi popularizacijom čitanja među decom i mladima, kao i razvojem drugih kulturnih programa namenjenih ovom uzrastu.

Glavne aktivnosti „Knjigoskopa” su književni blog na adresi www.knjigoskop.com, posvećen literaturi za decu i mlade, te čitalački klubovi za decu tinejdžerskog i pred-tinejdžerskog uzrasta.

Gostovanje Knjigoskopa u NB „Vuk Karadžić” organizuje se pod nazivom „Mlada publika za 21. vek” i namenjeno je prilagođavanju kulturne ponude generacijama rođenim u ovom veku. Program počinje u 17:30 i obuhvatiće tri glavna dešavanja.

od 17:30 do 18:15

Radionica sa zainteresovanim roditeljima i nastavnicima o planiranju programa za decu i mlade u njihovoj lokalnoj sredini. Ova radionica uključuje diskusiju o postojećim i nedostajućim kulturnim sadržajima za decu u Kragujevcu, informisanje o raspoloživim gostujućim programima iz drugih gradova, kao i mapiranje uhodanih i neotkrivenih lokalnih prostora gde bi se takvi sadržaji mogli realizovati.

od 18:15 do 19 sati

Prezentacija najnovije književne produkcije za decu i mlade, namenjena roditeljima, nastavnicima i bibliotekarima. Ova prezentacija će uključivati i preporuke za čitanje preko letnjeg raspusta, iz Knjigoskopovog programa Lektira za 21. vek.

od 19 do 20:30

Projekcija domaćeg dečjeg filma "Zlogonje" iz 2018. godine, rađenog prema romanu „O dugmetu i sreći” naše poznate autorke za decu Jasminke Petrović (reditelj: Raško Miljković, trajanje: 90 min).

Gostovanje Knjigoskopa u Kragujevcu održava se kao deo festivala „Na sopstveni pogon”, koji tokom juna organizuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) u sedam gradova Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Lokalni partneri su Narodna biblioteka „Vuk Karadžić” i NVO „MillenniuM” iz Kragujevca.

Ulaz je besplatan.