Svečano otvaranje stalne postavke Legata Nikole Koke Jankovića zakazano je u sredu 11. decembra. Kako je najavljeno, otvaranju će prisustvovati brojni gosti iz Srpske akademije nauka i umetnosti, Ministarstva kulture. Najavljen je dolazak predsednika SANU akademika Vladimira Kostića, kao i ministra kulture Vladana Vukosavljevića.

Da podsetimo, Nikola Koka Janković je pre 8 godina, odlučio da svoja dela pokloni rodnom Kragujevcu, pod uslovom da grad i Univerzitet sazidaju zgradu legata.

Prema tom ugovoru koji je potpisan između grada Kragujevca i Univerziteta, završetak gradnje galerije najavljen je za decembar 2013. godine. Potom je taj rok prolongiran za 2015. godinu, a sa odlaganjem početka radova potom se nastavilo.

Nakon više od 5 godina, kada je prvi put pokrenetu inicijativa da se u Kragujevcu izgradi legat najznačajnijeg srpskog vajara Nikole Koke Jankovića, radovi na temelju su počeli tek u martu 2017. godine. Tada je završetak radova najavljen za avgust te godine.

Zgrada je završena tek početkom 2018. godine, ali do danas stalna postavka u galeriji još nije otvorena.  

Inače, kako je portal Pressek saznao, svečano otvaranje stalne postavke bilo je zakazano na datum rođenja Nikole Koke Jankovića 13. decembra, ali gostima i zvanicama iz Beograda, taj datum nije odgovarao - pre svega akademicima iz SANU.

Večeri u Legatu

Kragujevčani će u sredu, 11. decembra, od 18 sati, moći da pogledaju stalnu postavku uz stručno vođenje Katarine Babić, autorke postavke.  

U četvrtak, 12. decembra, u galeriji će se održati koncert profesor i učenika Muzičke škole „Dr Miloje Milojević”, od 19 sati.

U petak je planirana projekcija dokumentarog filma o Koki Jankoviću, od 19 sati.