Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće jedinstveni folklorni ansambl „Krida Budaya”, iz Indonezije, na zajedničkom koncertu folklora sa ansamblom „Svetozar Marković”. Koncert će biti održan u nedelju, 14. jula, u Knjaževsko-srpskom teatru, sa početkom u 20.30.

Prethodnih godina kragujevačka publika imala je priliku da se upozna sa plesovima i igrama Portorika i Gruzije, a ovoga leta moći će da uživa u lepoti i složenosti egzotičnih plesova Indonezije. Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković” predstaviće Splet igara iz Šumadije i Vranjansku svitu.

„Krida Budaya”, osnovan 1983. godine pod okriljem indonežanskog univerziteta, jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih indonežanskih omladinskih ansambala. Okuplja mlade ljude, kako i samo ime ansambla kaže, u „kulturnoj misiji” predstavljanja indonežanskog tradicionalnog nasleđa na scenama širom sveta. I ovoga leta „Krida Budaya” je na svom evropskom proputovanju, i Kragujevac je samo jedna od destinacija, pored Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Mađarske, na kojoj će ansambl nastupati kao ambasadopr indonežanske kulture.

Indonežanski plesovi, kojih ima preko 3000, oslikavaju kulturnu i etničku raznolikost arhipelaga koji nastanjuje više od 700 etničkih grupa od kojih svaka ima svoje specifične plesove. „Krida Budaya” donosi na scenu deo ovog bogatog igračkog nasleđa, najpre predstavljajući spletove plesova Jave i Džakarte.

Njihov nastup upotpunjuju sjajni i raskošni kostimi jarkih boja, kao i raznoliki rekviziti.