U znak sećanja na veliki zločin u Kragujevcu, u kome su 1941. godine nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada nevinih civila i sa iskrenom željom da svetom prevlada mir, Spomen park „Kragujevački oktobar” raspisao je Međunarodni konkurs jubilarnog 20. Salona antiratne karikature.

Poziv je upućen karikaturistima i likovnim stvaraocima iz celog sveta koji svoje radove na antiratnu temu i temu razumevanja i solidarnosti među ljudima i narodima mogu da pošalju do 5. septembra.

Stučni žiri, kojim će predsedavati Marko De Anđelis karikaturista, grafički dizajner i profesionalni novinar lista Repubika iz Rima, žiriranje će obaviti 6. i 7. septembra. Ukupan fond nagrada iznosi 7.050 evra.

Gran pri „Kurir mira” i nagradu od 1.500 evra dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira, a Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu plaketu i novčanu nagradu od 1.000, 800 i 500 evra grad Kragujevac.

Nagrada gradonačelnika Bidgošča iz Poljske je 750 evra, a pet gradova prijatelja Ingolštat, Bielsko – Biala, Siren, Pitešti i Karare kao partneri Salona, daju novčane nagrade od 500 evra.

Izložba 20. Salona antiratne karikature biće otvorena u okviru manifestacije Bdenje 20. oktobra. Nakon mesec dana izložba će, poput prethodnih, krenuti na međunarodnu turneju.

Osim poštom na adresu Desankin venac bb, radovi mogu da se dostave i elektronskim putem na adresu salon@spomenpark.rs.