Ove godine na Joakiminterfestu biće više međunarodnih pozorišnih predstava, kao što je i zamišljeno, sa jednim ili najviše dve domaće predstave iz Srbije, najavio je novi selektor festivala Slobodan Savić.

- Namera mi je da unesem korenite promene u koncepciju Joakiminterfesta, koja se pre svega odnosi na podizanje estetike i pozorišne poetike festivala na mnogo viši nivo, istakao je Slobodan Savić, pozorišni kritičar, novinar, autor i urednik serijala „Čitanje pozorišta” na RTS-u.

Za selektora je izabran po isteku dvogodišnjeg mandata Miloša Latinovića, a na predlog Miloša Krstovića, direktora Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.

pressek M.O.On je naglasio da novi koncept podrazumeva dovođenje predstava bez mnogo kompromisa, a koje su u tesnoj vezi sa savremenim umetničkim pozorišnim praksama.

- JoakimInteFest u mojoj selekciji, ističe Savić okrenuće se sebi i biće međunarodni pozorišni festival kao što je i zamišljeno, sa jednom ili najviše dve predstave iz Srbije.

Misija festivala je da edukuje publiku i da u vremenu elektronskih medija i društvenih mreža privuče novu, dobrim i kvalitetnim predstavama što nije moguće uraditi bez ozbiljne materijalne potpore, pojašnjava Savić.

- Novom koncepcijom i selekcijom predstava očekujemo mnogo veću finansijsku podršku Miinistarstva kulture RS, kaže novi selektor i procenjuje da je za početak novog koncepta Joakiminterfesta potrebno osam miliona dinara.

Zbog toga je pored podrške grada Kragujevca, neophodan nov marketinški pristup i vizuelni medijski identitet, ali i finansijska podrška ministarstva kulture.

- Ovakvim konceptom razmišljamo da do oktobra 2020. godine, kada se održava 15. jubilarni, Joakiminterfest pozicioniramo među tri najvažnija međunarodna festivala u Srbiji, čije će predstave ocenjivati i međunarodni žiri, naveo je Slobodan Savić.

Inače, ovogodišnji festival orijentisaće se na predstave iz šireg regiona i to Bugarske, Rumunije, Mađarske i Italije, a već se vode pregovori i za 2020. godine sa pozirištima iz Berlina, Sankt Peterburga, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.