Posetioci Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu mogu do 25. aprila da pogledaju izložbu „Tradicija vašara u Srbiji”. Tu će moći da se upoznaju sa istorijatom vašara, kako su izgledali nekadašnji vašari u gradovima i varošicama širom Srbije, kakvi su vašari danas, kakav je značaj vašara i koje su njegove funkcije.

Na izložbi su prikazani dokumenti i fotografije kojima se ilustruju zakonska regulativa, tradicionalni zanati, gastronomija, različiti oblici zabave, vašari kao mesta susreta i komunikacije, uslovi u kojima borave i nude svoju robu „izlagači”, zapisi o „putujućem” načinu života zanatlija i trgovaca koji svoje proizvode i robu plasiraju na vašarima, kao i asortiman nove i polovne robe i marketinške metode njihove prodaje.

Jedan od segmenata izložbe je zaostavština voskara i licidera iz Zemuna. Posebno su predstavljeni vašari u Stragarima, Debeljači, Rumi, Negotinu, Šapcu, na Gori i u Kruševcu.

Deo izložbe su i proizvodi današnjih zanatlija sa teritorije opštine Kragujevac – vilara, užara, grnčara, kao i suveniri iz Stragara, ali i video materijali - inserti iz domaćih filmova „Muzikanti”, „Kamiondžije ponovo voze”...

Dok razgledaju izložbu posetioci mogu da čuju muzičku podlogu - pesmu „Vašar” u izvođenju Predraga Živkovića Tozovca. Inserti iz filmova i muzička podloga tu su da pokažu kako je vašar našao svoje mesto i u srpskoj kinematografiji i u narodnoj muzici.

Izložba je rezultat saradnje 18 muzeja i 22 stručnjaka – etnologa. Izložbom članovi Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije promovišu praksu zajedničkog rada u oblasti kulturnog nasleđa.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.