Gradska turistička organizacija Kragujevac organizuje u subotu, 13. aprila, prvu turističku vodičku turu u okviru ciklusa „Kragujevac kroz ulice i muzeje”, koja je posvećena Prvoj zanatskoj školi osnovanoj u Srbiji.

Prva stručna škola u Srbiji, Vojnozanatlijska škola, osnovana je dekretom kneza Aleksandra Karađorđevića marta 1854. godine, kao zanatska škola pri Topolivnici. U nedostatku kvalifikovanog kadra predlog o osnivanju škole internatskog tipa, knezu je uputio Šarl Lubri 1853. godine. Prva generacija obučavana je mašinskom, kolarskom, bravarskom i kovačkom zanatu.

Prema predviđenom planu grupa će krenuti sa Trga kod Krsta u 11 sati i proći kroz Staro gradsko jezgo nastalo krajem 19. i početkom 20. veka, pored Spomenika štafeti, nekadašnjeg hotela „Masarik” i kafane „Park” i prešavši Lepenicu doći do kompleksa Vojno-tehničkog zavoda, gde će posetiti muzej „Staru livnicu”.

Dolazak ispred Kraljevsko-zanatlijske škole iz 1913. godine (zgrada obnovljena 1922. godine) biće i susret sa parkovskom uređenjem prostora ispred ovog objekta.

U Politehničkoj školi, koja nastavlja tradiciju Prve stručne škole u Srbiji orgnizovan je oblilazak muzejske postavke, koju će pratiti predavanje profesora istorije Milana Jevtića.