Kragujevački muzeji i izložbeni prostori nizom programa će obeležiti Mežunarodni dan muzeja. U subotu, 15. maja, muzeji i galerije će biti otvoreni za posetioce i tokom večernjh časova, odnosno od 18 do 22 sata.

Narodni muzej

U okviru obeležavanja Evropske nedelje muzeja i Noći muzeja, kao i u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, predviđena je i prezentacija projekta „Hoću i ja da znam“ sa pratećom izložbom, koji je namenjen osobama oštećenog vida i sluha. Otvaranje izložbe u Amidžinom konaku planirano je za 19 sati.

U Konaku kneza Mihaila, u 18 sati, će biti otvorena i gostujuća izložba Narodnog muzeja u Kruševcu posvećena vlastelinskoj porodici Musić. 

U Galeriji „Nikole Koke Jankovića“ posetioci će moći da pogledaju gostujuću izložba Narodnog muzeja u Beogradu sa vajarskim delima Sretena Stojanovića.

Sreten Stojanović (1898-1960) je bio svestran umetnik širokih kreativnih mogućnosti koji se pored skulpture bavio slikarstvom (često u funkciji skulpture) i crtežom. Po oceni kritičara Stojanović je pre svega monumentalista, drugi izdvajaju figurine i sitnu plastiku, dok većina smatra da je najznačajniji doprinos umetnosti dao u psihološkom portretu čiji je tvorac. Skulpturu je studirao u Beču i kod poznatog vajara Burdela u Parizu, gde su već njegovi prvi radovi bili zapaženi.

Posetioci će tokom Noći muzeja moći da obiđu i stalne postavke u Narodnom muzeju, Staroj skupštini, Galeriji „Nikole Koke Jankovića“...

Spomen-park „Kragujevački oktobar“

U prizemlju Muzeja ''21. oktobar'', pored stalne postavke, moći će da se pogleda izložba „Staro vojničko groblje u Šumaricama“, o jednom od najstarijih vojnih grobalja u Srbiji, gde su u kontinuitetu sahranjivani i srpski i vojnici protivničkih strana od 1866. do 1944. godine.). Autor izložbe je Nenad Karamijalković.

U depandansu Spomen - parka, galeriji „Mostovi Balkana“, 15. maja u 19 sati, biće otvorena izložba slika jedne od naših najznačajnijih umetnica, Ljubice Cuce Sokić, iz zbirke Galerije SANU.  Izložba će biti otvorena do 16. juna 2021.godine. Galerija „Mostovi Balkana“ nalazi se u ulici Dr Zorana Đinđića 7.

Kuća „Đure Jakšića“

U ovom izložbenom prostoru u 19.30 sati počeće predavanje i video prezentacija pod nazivom „Afričke perlice – simboli i značenja“. Predavač je Aleksandra Prodanović Bojović, viši kustos Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.