Na ovogodišnjem 18. Međunarodnom pozorišnom festivalu „Joakimfest” kragujevačka publika moći će da pogleda 6 predstava u takmičarskom i 1 komad u čast nagrađenih. Festival će se održati od 10. do 17. oktobra.

Punoletstvo ovog značajnog međunarodnog festivala obeležiće predstave koje problematizuju surovost, kontroverze, urušavanje opšteg sistema vrednosti, odsustvo elementarne ljudskosti i empatije u savremenom svetu.

Iako je reč o neveselim, upozoravajućim temama, način njihovog kreativnog i umetničkog tretmana u selektovanim ostvarenjima, nudi mogućnost gledaocima da se i kroz optiku duhovitog, ironičnog, na momente i sarkastičnog otklona, suoče sa mnogobrojnim društvenim, ideološkim, istorijskim, sociološkim, porodičnim i intimnim pojavama u izuzetno turbulentnoj i, u mnogo čemu, traumatičnoj epohi.

- Najuzbudljivije pozorište svoje ishodište pronalazi u univerzalnim kategorijama, mitovima, legendama, pričama, događajima i sudbinama neraskidivo povezanim sa današnjicom, dokazujući da su čovekova priroda i postojanje konstante koje stvaraju neophodne preduslove za razumevanje života u svim njegovim pojavnim oblicima.  Pri tome su snovi, mašta i iluzija o „najboljem od svih mogućih svetova” najčešće u tragično-komičnom raskoraku sa realnom slikom stvarnosti, navodi se u izveštaju ovogodišnjeg selektora Miroslava Radonjića.        

Festival će ove godine otvoriti predstava „Hasanaginica”, po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Dušana Tuzlančića, 10. oktobra.  

Vešto izbegavajući nepotrebne rediteljske egzibicije, Dušan Tuzlančić je uz svesrdnu pomoć odličnog glumačkog ansambla, dosledno, precizno, nadahnuto i sa više nego očiglednim poštovanjem pisca, postavio na scenu dramski tekst koji na suptilan, suveren i stilski prefinjen literarno-dramaturški način ilustruje sudbinu žene koja zbog tragičnog nesporazuma prouzrokovanog rigidnim patrijarhalnim običajima i zakonima, doživljava neumitni kraj. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta „Semberija” Bijeljina i Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka (Republika Srpska – Bosna i Hercegovina).

11. oktobra na repertoaru je predstava „Alabama”, po tekstu Davora Špišića, u režiji Daria Harjačeka, (Kazalište Virovitica - Hrvatska)

Komad jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u regionu može se definisati kao tematsko-žanrovski spoj crne komedije, porodične drame, angažovanog teksta sa primesama sociološko-psihološke studije o klasnom nasilju, u čijem središtu jeste, nažalost, surovo aktuelan motiv masovnog ubistva koje je u tržnom centru u mestašcu u Alabami počinio maloletnik.

Radnja predstave odigrava se u Hrvatskoj, deset godina nakon zločina, gde majka čuvajući pepeo sina-ubice, uspostavlja sa njim duhovnu vezu i ne prepušta ga spokoju onostranog sve do trenutka konačnog oprosta.

San o zavičaju“, po tekstu Ivana Velisavljevića, u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Niš) na repetoraru je 12. oktobra.

Po drami „Svrati, reče čovek“, sa podnaslovom „San o zavičaju“, Milan Nešković je sa autorskom ekipom i ansamblom niškog pozorišta scenski uobličio efektnu priču o povratku malog čoveka-marginalca sa velikim snovima iz dalekog sveta u okrilje provincije, čija nostalgično-melanholična atmosfera biva naglašena setnim tonovima neostvarenih ambicija i promašenih života u kafanskom ambijentu začinjenom opijajućim alkoholnim isparenjima i hipnotišućom muzikom Šabana Šaulića

13. oktobra ovdašnja publika biće u prilici da pogleda komad „Naš razred“, Tadeuša Slobođaneka, u režiji Jasmina Novljakovića (Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb - Hrvatska).

Sada već kultni komad Tadeuša Slobođaneka o užasnim događajima i ogromnom zločinu u Drugom svetskom ratu, koji su počinili Poljaci nad sugrađanima Jevrejima u jednom malom mestu u ovoj zemlji, upečatljivo i potresno oslikava lažnu iluziju o ljudskoj toleranciji i surovost i nehumanost u ekstremnim uslovima, kada pojedinac pokazuje svoju iskonsku prirodu i karakter.

Zagrebačka predstava u svakom aspektu pozorišnog čina doseže do univerzalnih značenja i nesumnjivih umetničkih kvaliteta.

15. oktobra, na reperotaru je predstava „Bilo jednom na Brijunima”, a tekst i režiju potpisuje Kokan Mladenović (Kreativna produkcija „Joca Art“, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar, Beograd).

Polazeći od istorijskih činjenica o susretu bračnog para Broz sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom na Brionima, početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka, a povodom snimanja filmskog ratnog spektakla „Sutjeska“, Kokan Mladenović pravi neskriveno nostalgični omaž zemlji koje više nema, ali i kritički sagledava ideološko-političke zablude koje su, izvesno, bile jedan od razloga njenog nestanka. Istovremeno, on zajedno sa četvoro sjajnih glumaca, problematizuje pitanje identiteta i nametnutih uloga u složenom društveno-istorijsko-kulturološkom kontekstu.

Predstava „Što na podu spavaš”, u režiji Kokana Mladenovića, na repertoaru je 16. oktobra. Komad je nastao po istoimenom romanu Darka Cvijetića, a dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave. (Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“, Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS, Sarajevo)

Potresna, intimna i nadasve emotivna ispovest Darka Cvijetića o najskorijem, krvavom sukobu na prostorima bivše Jugoslavije, poslužila je autorskoj ekipi da na sceni oživi moćnu, katarzičnu, opominjuću i umetnički vrednu predstavu. Kuriozitet ove regionalne koprodukcije sadržan je u tome da glavnu ulogu naratora i aktera igra Darko Cvijetić, koji je u vrlo zahtevnom zadatku i glumačkom izazovu, odoleo primamljivoj mogućnosti scenske patetike i sa nadahnutim partnerima ispričao veliku, istinsku i antiratnu pripovest.

U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Uobraženi bolesnik”, Knjaževsko-srpskog teatra, poslednjeg dana festivala, 17. oktobra.