Kragujevački đaci briljirali su na državnom takmičenju u konstrukciji i programiranju robota sastavljenih od Lego elemenata. Ekipa „PKGang” iz Prve kragujevačke gimnazije, osvojila je vicešampionsko, a „Robo sapiensi” iz Osnovne škole „Svetozar Marković“ treće mesto.

FIRST Lego League je međunarodno multidisciplinarno takmičenje. Državno prvenstvo Srbije održano je u subotu, 2. februara, u OŠ „Ilija Birčanin” u Zemun polju, a takmičilo se ukupno 18 ekipa osnovnih i srednjih škola.

Kragujevački gimnazijalci su u tri kategorije bili među prve tri ekipe, u robot igri su bili 6, a u sveukupnom rezultatu su bili drugi.

„PKGang” čine Anja Mijailović, Marta Špica, Ivan Grego (učenici VIII razreda Prve kragujevačke gimnazije) i Dunja Mihajlović, Milica Todorović, Milutin Milojković i Mihailo Šundović (učenici I razreda). Mentori su im nastavnice Katarina Veljković, Ana Stanković, Ljubica Mudrić Staniškovski i saradnica kompanije InnovationCloud.

Tim „Robo-Sapiensi” čine učenici šestog, sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković” - Ilija Jevtić, Aleksandar Rakić, Tamara Jović, Ksenija Krstić, Strahinja Aleksić, Trifun Bigić, Jovan Novokmet, Dušan Todorović, Danilo Bošnjaković i Filip Glišić.

Mentori tima su Marija Andonović Radojević, nastavnik informatike i učenici Prve kragujevačke gimnazije Anđela Radojević  i Marko Milivojević. Tim „RoboSapiensa” osvojio je prvo mesto u programiranju robota odnosno robot igri i treće mesto u ukupnom plasmanu.

Inače, na državnom takmičenju prvo mesto zauzela je ekipa „Polibota” (Politehnika - Škola za nove tehnologije, Beograd), a četvrto „Elaboranti” (Udruženje IRevolucija iz Valjeva). Oni će zajedno sa Kragujevčanima nastupiti na finalnom takmičenju Adria regije koje se održava u Sloveniji, 16.marta.