U četvrtak, 7. maja, u 18 sati, posetioci YouTube kanala kragujevačkog SKC-a, biće u prilici da pogledaju predstavu „Kralj Ibi”, premijerno izvedenu 5. oktobra 2001. godine.

Reč je o višestruko nagrađenoj predstavi koja ima kultni status u pozorišnoj produkciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac. U stvaranju i izvođenju predstave učestvovali su mnogi značajni akteri savremene pozorišne i kulturne scene grada Kragujevca, od kojih se većina tada nalazila na svojim razvojnim počecima.

Neki misle da je 10. decembar 1896. godine granični datum u razvoju tzv. modernog pozorišta, jer je toga dana u Parizu bila premijera Kralja Ibija, Alfreda Žarija.

Drame iz ciklusa o kralju Ibiju nastale su iz duha đačke šale. Naime, u Liceju, u Rennes-u, Žari je imao profesora fizike koji se zvao Hebert, i koji je bio predmet đačkog ismevanja. Petnaestogodišnji Žari, 1888. godine, napisao je lutkarski komad kako bi razonodio svoje školske drugove. Glavni lik komada zvao se Ibi, što je podsećalo na nadimak profesora fizike, kog su učenici zvali „Tata Ibi”.

„Nije čudo – kaže Žari – što su se gledaoci zgrozili gledajući vlastitu ogavnu sliku u ogledalu koje se sastoji od čovekovog večnog idiotstva, od njegove večne gadosti, od njegove večne proždrljivosti, od niskosti nagona koji su uzvišeni do tiranije, od čednosti, od poštenja, od patriotizma i ideala građana koji su dobro večerali.”

Na taj način, Žari nije samo prikazao kako se građanin ponaša u svojim osnovnim postupcima, već je na pozornicu doveo i sadržaj njegovih prigušenih želja, njegovu psihičku zbilju, zajedno sa običnim teskobama i sa neobičnim ekstazama.

Žari je pesničkom intuicijom uočio u dostojanstvenom građaninu, u njegovoj gluposti, klice neminovnih budućih kulturnih i društvenih prevrata, zapravo, prevratnog procesa koji još i danas traje.

Adaptacija i režija ovog komada potpisuje Milić Jovanović, a asistent režije je Miroslav Čer.

Uloge tumače: Marko Marinković, Nina Nedeljković, Đorđe Đoković, Miloš Milovanović, Čedomir Štajn, Snežana Ranković, Nikola Milojević, Vladan Milić, Vladimir Bogdan, Dejan Tošović, Jovan Obradović, Katarina Lazarević, Slađana Dunić, Darija Nešić, Nataša Petrov, Nenad Petrović, Branko Todorović, Dubravka Arsić, Vladimir Đorđević, Vladimir Marković, Miroslav Čer, Branko Marković.

Muziku za predstavu radili su Nemanja Lekić i ČBS, a muzičari su Miloš Petrović, Nemanja Lekić, Vladimir Marković, Vladimir Lazarević. Scenografija, kostim i plakat radio je Milivoje Obrenović Lija. Koreografiju scenskih borbi osmislio je Vladimir Bogdan, a majstor svetla je Milan Petrović Mikac.

Predstavu možete pronaći na ovom LINK-u.