Narodna biblioteka u Kruševcu dobila je priznanje „VEB biblioteka 2018“, koje dodeljuje Udruženje internet stvaralaca Srbije.

U ovoj biblioteci trenutno se u elektronskom katalogu nalazi 62.400 zapisa, odnosno skoro 150.000 monografskih publikacija, pa je na desetine hiljada stranica starih rukopisa sada moguće čitati i posredstvom pametnih telefona, koji koriste android platformu.

Direktorka biblioteke mr Snežana Nenezić istakla je da su od 2005. godine u projektu „Virtuelna biblioteka Srbije“, čiji kataloški sistem ima oko 3,2 miliona zapisa iz fondova 191 ustanove. Prošle godine biblioteka je i redizajnirala sajt i otvorila Elektronska čitaonica koja je samo tokom 2017. godine imala 2.773 korisnika.

Predsednik Upravnog odbora Internet kluba Udruženja Mirko Marković objašnjava da su najčešći posetioci njihovog sajta mladi korisnici mobilnih telefona i da oni uglavnom čitaju vesti i pretražuju knjige iz 19. veka, tragajući za poreklom i zavičajem.

Kruševačka biblioteka poseduje više od 135.000 knjiga, nešto manje od 300 naslova serijskih publikacija, časopisa i novina i nešto više od 6.000 članova. U okviru ove ustanove rade pozajmno, dečije, zavičajno i Odeljenje za stručne i periodične jedinice.