Kragujevački ulični bioskop (KUB) biće održan i ove godine, 25. i 26. jula (četvrtak i petak), na Đačkom trgu, a publika će moći da pogleda dva kultna filma: „Lepa sela lepo gore” i „Leptirica” .

U četvrtak, u 21 sat, biće prikazan film „Lepa sela lepo gore”, Srđana Dragojevića, a u petak film „Leptirica”, Đorđa Kadijevića. Posle projekcija, uslediće razgovor sa autorima filmova.

„Lepa sela lepo gore” je film Srđana Dragojevića iz 1996. godine. Inspirisan je istinitim događajem, kada je 7 srpskih vojnika drinskog korpusa bilo devet dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar (8 km od Višegrada prema Rudom) u septembru 1992. godine.

Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu. Smatra se modernim klasikom srpske kinematografije.

Film „Leptirica” iz 1973, zasnovan je na pripoveci Milovana Glišića „Posle devedeset godina”. Glumačku ekipu prvog domaćeg horora čine Petar Božović, Mirjana Nikolić, Slobodan Perović, Vasja Stanković, Tanasije Uzunović. Petar Božović tek izašao sa Akademije i Mirjana Nikolić, jedna od najlepših Jugoslovenki, tumače likove Strahinje i Radojke, zaljubljenog mladog para, čija je romansa prikazana u ovoj jezivoj filmskoj priči.

Đorđe Kadijević je srpski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar. Rodonačelnik horora, filmova strave i užasa u domaćoj produkciji, iza sebe ima raznovrsni rediteljski opus.