U okviru programa „Kinoteka utorkom” u kragujevačkom Domu omladine, u utorak, 29. oktobra, na repertoaru će biti film „Bilo jednom u Americi”. Mesec oktobar posvećen je filmovima Serđa Leonea.

„Bilo jednom u Americi” je poslednji film Serđa Leonea iz 1984. godine, sa Robertom De Nirom i Džejmsom Vudsom u glavnim ulogama. To je priča o prijateljstvu, ljubavi, novcu, i izdaji, ispričana iz perspektive sentimentalnog jevrejskog gangstera Nudlsa (R. De Niro).

Film je premijerno prikazan na festivalu u Kanu 1984. u originalnoj verziji koja traje 229 minuta. U SAD-u je film izašao u skraćenoj verziji koja je trajala gotovo 90 minuta kraće nego originalna koja se prikazivala u Evropi. U skraćenoj verziji izbačene su scene flešbekova, a događaji su poredani hronološki.

Veličanstvena priča u kojoj pratimo životni put dva problematična dečaka. Jevrejskim krajem Njujorka 20-tih godina prošlog veka vladaju bande, među kojima je i banda na čijem čelu su sitni prestupnici, dečaci Maks i Nudls. Prijatelji zajedno odrastaju i zaklinju se jedan drugom na večno prijateljstvo i vernost.

U vreme prohibicije sve više se uvlače u kriminalni milje, a posle jednog mafijaškog obračuna Nudls završava u zatvoru. Po izlasku iz zatvora već kao starac, vraća se u rodni kraj i priseća se svog detinjstva i mladosti, doba dečjih bandi, prohibicije i mafijaških obračuna u Njujorku. Seća se događaja koji su ga naterali u progonstvo, stradanja svojih prijatelja i naglog prekida dečačke romanse sa Deborom...

Film je na repertoaru, u utorak, od 21 sat, a ulaz je slobodan.