Narodni muzej u Kruševcu organizovaće početkom decembra izložbu posvećenu proslavljanju krsne slave od kraja 19. veka do danas. Naziv izložbe je “Srećna slava, domaćice”, i ona će biti posvećena ulozi žene u negovanju ovog elementa porodične tradicije. Svi posetioci će, međutim, moći da vide i načine na koji su Kruševljani proslavljali slavu tokom.

Izložba će biti postavljena u Kući Simića, koja deluje u okviru Narodnog muzeja, a po rečima autorke projekta Zorane Drašković Kovačević, krsna slava je prvi i za sada jedini element kulturnog nasleđa Srbije koji je upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Tokom izložbe će se kroz beleženje kazivanja o porodičnoj slavi, prikupljanje fotorafija, pisanih dokumenata i predmeta od značaja za običaj, proučavati i promene u proslavljanju slave kroz istoriju. Postavku će pratiti i radionica sitnih kolača pod nazivom “Posno, a slasno”. Konsultant izložbe i autor pratećeg programa je istoričar umetnosti Tamara Ognjević, direktorka “Artis centra”.

Kustosi Narodnog muzeja pozivaju sugrađanje da se priključe u procesu prikupljanja materijala koji može da rasvetli i predoči običaje do kojih se u Kruševcu veoma drži. Sve pisane dokumente, fotografije i slavske predmete iz porodičnih arhiva građani mogu da donesu do 10. novembra lično u “Kuću Simića” u Ulici majke Jugovića broj 2, od osam do 15 časova.